Forumplus.Eniyiforum.Net | HosgeLdiniz | Paylasimin tek adresi
Mayalanma Nedir? Mayalanma Tanımı,Mayalanma Anlamı ,Mayalanma Hakkında,,, 411
Forumplus.Eniyiforum.Net | HosgeLdiniz | Paylasimin tek adresi
Mayalanma Nedir? Mayalanma Tanımı,Mayalanma Anlamı ,Mayalanma Hakkında,,, 411
Forumplus.Eniyiforum.Net | HosgeLdiniz | Paylasimin tek adresi
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Forumplus.Eniyiforum.Net | HosgeLdiniz | Paylasimin tek adresi
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

Mayalanma Nedir? Mayalanma Tanımı,Mayalanma Anlamı ,Mayalanma Hakkında,,,

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek
Yazar Mesaj
thedarkkinq
Admin
Admin
thedarkkinq
Cinsiyet: Erkek
ForumPlus Paylaşım Ailesi...
Yaş :
Kayıt tarihi : 21/01/09
Mesaj Sayısı : 499
Nerden : Konya
Ek Açıklamanız : ForumPlus
Mayalanma Nedir? Mayalanma Tanımı,Mayalanma Anlamı ,Mayalanma Hakkında,,, Vide
http://www.forumplus.us.tc
MesajKonu: Mayalanma Nedir? Mayalanma Tanımı,Mayalanma Anlamı ,Mayalanma Hakkında,,, Mayalanma Nedir? Mayalanma Tanımı,Mayalanma Anlamı ,Mayalanma Hakkında,,, Icon_minitimePerş. Ocak 22, 2009 4:24 pm

Besinlerin bozulmasında temel neden, küf mantarları adı verilen bazı organizmalardır. Ancak, ekmek, şarap ve daha diğer bazı şeylerin yapımında da bir çeşit mantardan yararlanılır.

"Mayalanma" olayına sebep olan bu tek hücreli mantarlar "maya" diye tanımlanırlar. Mayalar çok küçük, gözle görülemeyecek kadar küçük tek hücreli yapıya sahiptir. Bazı hallerde guruplar halinde bulunurlar. Bazan da tomurcuklanıp bölünür, böylelikle çoğalırlar. Glikoz ve benzeri şekerleri alkol ve karbondiokside dönüştüren maya hücreleri oksijensiz ortamda yaşarlar. Kapalı şişelerin içinde dinlenmeye bırakılan meyva sularındaki şeker, mayanın etkisiyle giderek alkole dönüşür. Bira, şarap gibi içkilerin yapımı bu işlemle olur.

Mayanın kendine has bir kokusu vardır. Maya hücrelerinin ölmüş ya da diri olduğunu anlamak için,bir miktar su içine biraz un, biraz da şeker katılır. Mayayla karıştırılır. Bir süre sonra hamurun üzerinde küçük kabarcıklar oluşur .Zamanla hamur kabarır ve köpüklenerek şişkinleşir,yükselir. Bunun birazını alıp mikroskop altında bakarsak, mayayla karışık kütlenin hareket halinde olduğu görülür. Başka türlü söylemek gerekirse,maya hücrecikleri çoğalmakta, büyümektedirler.Yani mayalanma olayı sözkonusudur.Hamurun kabarması,bu olay sırasında karbonik gazın meydana gelmesi yüzündendir.

Uygun şartlarda, maya hücreleri bir saatlik zaman sonunda ikiye bölünürler. Böylece,kuramsal olarak, bir tek hücreden iki günde üç trilyon maya hücresi oluşmaktadır.Ancak,bu arada ortaya çıkan alkol üreme hızını yavaşlatır. Ekmek yapımında temel madde un,maya,tuz ve sudur. Maya, ekmeğin kabarmasını sağlamak amacıyla kullanılır.

Daha yukarda maya hücrelerinin küçüklüğüne değinmiştik.Gerçekten de,yanyana gelen 2800 maya hücresi ancak 2. 5 santim uzunluğunda yer tutacaktır. Maya yapmak için çeşitli yöntemler vardır. Glikoz ve benzeri şekerleri alkol ve karbondiakside dönüştüren maya hücrelerinin oksijensiz ortamda yaşadıklarını söylemiştik. Ancak bunların büyüme ve üremeleri için gene de oksijene ihtiyaç vardır. Küçük maya hücreleri, açık havada ve belirli bir ısı altında iyi bir şekilde beslenirler. Bunlar için en elverişli besin maddesi,arpa,buğday ve pirinçtir.
thedarkkinq ; Kullanıcısının İmzası
Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Mayalanma Nedir? Mayalanma Tanımı,Mayalanma Anlamı ,Mayalanma Hakkında,,,

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var: Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Forumplus.Eniyiforum.Net | HosgeLdiniz | Paylasimin tek adresi :: | ¤ۣۜ..¤ |GENEL| ¤ۣۜ..¤ | :: Nedir? -
forum kurmak | ©phpBB | Bedava yardımlaşma forumu | Suistimalı göstermek | Cookies | Son tartışmalar