E-devlet uygulaması hayata geçti. Peki, hayatımızda neler değişecek?
E-devlet kapısı dün yapılan törenle açıldı. Bundan sonra 22 devlet hizmetine www.turkiye.com.tr üzerinden yapabileceksiniz. Böylece bürokratik işlemlerden ve kapı kapı dolaşmadan gerekli hizmetleri alabileceksiniz. Bunun yanında hizmet almakla kalmayacak, merak ettiğiniz bilgilere rahatlıkla ulaşabileceksiniz.
Örneğin, bir çocuğunuz oldu ve nüfusa nasıl ve ne zaman kayıt yaptırmanız gerektiğini bilmiyorsunuz. İşte bu sorunun cevabını artık en kısa yoldan bulabileceğiniz yer "www.turkiye.gov.tr" . Bu adresten yapmanız gereken tüm işlemleri okuyabilir böylece en doğru bilgiye ulaşabilirsiniz.
Bunun dışında işsizlik ödeneğine başvurabilir ya da motorlu taşıtlar verginizi hesaplayabilirsiniz. T.C. Kimlik Numaranızı bilmiyorsanız öğrenebilir veya PTT'den yolladığınız bir mektup ya da paketi takip edebilirsiniz.
Sitede bu ve benzeri birçok işinizi sorunsuzca halledebilirsiniz. Şunu unutmayın ki çoğu işleminizi "şifre ile giriş" yaparak gerçekleştirebiliyorsunuz. Bu yüzden bu uygulamalardan sorunsuzca yararlanmak için en yakın PTT şubesine gidip şifrenizi almanız gerekiyor.
"www.turkiye.gov.tr " adresinde verilen hizmetler 3 ana başlık altında toplanmış durumda:
"Vatandaş" başlığı altındaki yapabileceğiniz işlemler:
- Eğitim, Askerlik ve Seferberlik, Doğum, İş ve kariyer, Sosyal Güvenlik, Aile, Sağlık, Özürlü Vatandaşlar, Seyahat ve Turizm, Kültür-Sanat ve Spor, Trafik, Yasal İşlemler, Haklar ve Korunması.
"Devlet" Başlığı altında yapabileceğiniz işlemler:
- Tarihimiz, Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığı, Adli ve İdari Yargı, Araştırma ve İstatistikler, Bilim ve Teknoloji, Devlet Sözleşme ve İhaleleri, Eğitim, Enerji, Doğal Kaynaklar ve Çevre, Kültür ve Turizm, Savunma ve Güvenlik, Sağlık, Tarım, Uluslar arası İlişkiler ve Konular, Mevzuat.
"İş" başlığı altında yapabileceğiniz işlemler:
- İşletmenin Doğuşu ve Feshi, Sektörler, İşletmelerin Büyüme ve Gelişimi, Bağış, Destek ve Krediler, Dış Ticaret, Elektronik Ticaret, Yatırım ve Sermaye, Vergi, Devlet İhaleleri, Ekonomi ve Finans, İş ve kariyer.
Tabi bu verdiğimiz başlıklar sadece ana başlıklar. Örneğin "vatandaş" başlığı altında "eğitim" bölümüne girdiğinizde askeri okullardan, polis okulu sınavlarına kadar birçok sınav sonucuna veya yapılacağı tarihlere ulaşabilirsiniz.
Site ilk bakıldığında karmaşık ve zor gözüküyor. Sebebi ise ana sayfada başlıklara ve bölümlere tam olarak nasıl ulaşacağınızı bulamamanız ve aradığınız başlığın hemen karşınıza gelmemesi. Fakat biraz kullanıp, alışkanlık haline geldikten sonra birçok işinizi bu sistem üzerinden yapabilir, bürokratik birçok bilgiyi doğrudan siteden edinebilirsiniz.