Konu: Bir göç hikâyesi: UZAK YAKIN Paz Ocak 25, 2009 3:29 pm
"Uzak Yakın" belgeselinin yönetmeni Tufan Şimşekcan, "Yaklaşık 55 yıldır burada yaşayan Balkan Türkleri adeta kapalı bir kutu. Kendilerini anlatmaktan dahi çekiniyorlar" diye konuştu.
Çeşitli baskılar nedeniyle 1951 ve 1971 yıllarında Bulgaristan'dan Türkiye'ye gelmek zorunda kalan Balkan Türklerinin göç yolculuğu ve hayatlarının, Kültür ve Turizm Bakanlığının da desteğiyle beyazperdeye aktarılacağı belirtildi. Temmuz ayında çekimlerine başlanan "Uzak Yakın" adlı belgeselin yönetmenliğini, kendi hayatını kurguladığı "Ben" isimli ilk filmiyle ödül alan Tufan Şimşekcan üstlenirken, yapımda, İnisiyatif Kültür Merkezi'ne bağlı "Küçük Şeyler Sinema Grubu" görev alıyor. Yönetmen Şimşekcan, geçen yıl UNICEF'in desteğiyle köy ve varoş mahallelerde düzenlendikleri tiyatro gösterileri sırasında Balkan Türkleri ile tanışma fırsatı yakaladıklarını belirtti. Adana'da çoğunluğu merkez Seyhan ilçesindeki Akıncılar Mahallesi'nde bulunan yaklaşık 150 bin Balkan Türkünün yaşadığını vurgulayan Şimşekcan, "Burada bir dernek kurmuşlar, ancak, dışarıya fazla açılmıyorlar. Oradaki herkes kendi hallinde bir hayat sürüyor. Onlarla tiyatro gösterisi sonrası da görüşmeye başladık ve hayat hikayeleri bizi etkiledi" dedi. Şimşekcan, Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Erman Artun'un da tarihsel süreçle ilgili daha önce yaptığı araştırmalardan yararlanarak, "dış dünyaya kapılarını kapatan" Balkan Türklerinin hayatını herkesle paylaşmaya karar verdiklerini söyledi. Hazırladıkları belgesel projesinin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kabul edildiğini anlatan Şimşekcan, şunları kaydetti: "Temmuz ayında çekimlere başladık. Pozantı ve Kadirli'de çekimler yaptık. Erman Artun'un da Bulgaristan'dan göç eden Balkan Türkleri ile ilgili araştırmalarını aldık. Kültür ve Turizm Bakanlığı da teknik malzemelerin sağlanması konusunda destek verdi. Aralıkta belgeseli tamamlamayı düşünüyoruz.
NİÇİN GÖÇ ETTİNİZ? NASIL YAŞIYORSUNUZ? Bulgaristan'da yaşayıp göç etmek zorunda kalmalarının nedenini onlara ve yakınlarına soruyoruz. Türkiye'ye geldikten sonraki yaşantılarını ele alacağız. Türkiye ile Bulgaristan arasındaki köprünün nasıl oluştuğunu sorguluyoruz. Yaklaşık 55 yıldır burada yaşayan Balkan Türkleri adeta kapalı bir kutu. Bugüne kadar çeşitli üniversite araştırmaları ve tezler hazırlanmasına karşın bir belgesel yayınlanmaması da bizi daha çok kamçıladı." Şimşekcan, Adana'nın ardından çekimlere Kocaeli'nde devam edeceklerini, Türkiye'deki çalışma bittikten sonra, Bulgaristan'a giderek halen orada ikamet eden Balkan Türkleri ve Bulgar komşularıyla iletişim kurup röportajlar yapacaklarını anlattı.
ÇEKİNGEN DAVRANIYORLAR Çekimler sırasında Balkan Türklerinin kendilerine çok sıcak davrandığını dile getiren Şimşekcan, "Çok mütevazı bir hayat tarzları var. Kendilerini anlatmaktan çekinen, ağızlarından kelime almakta zorlandığımız bu toplumun detaylı olarak bilinmeyen hikayesini dünyaya açacak bir çalışma ortaya koyacağız" dedi.